سرسختی ذهنی برای بازیکنان بسکتبال

سرسختی ذهنی برای بازیکنان بسکتبال

مایل هستم سه تکنیکی که هر بازیکن بسکتبال می‌تواند به وسیله‌ی آنها به سرعت سرسختی ذهنی برای خود ایجاد کند یا آن را ارتقا دهد را با شما به اشتراک بگذارم.
قبل از آن یک تعریف شخصی از سرسختی ذهنی به شما می‌دهم تا معنی این عبارت کاملاً واضح شود.
به نظر مفهوم عبارت سرسختی ذهنی این است:
«توانایی غلبه بر سیگنال‌های منفی(هوس) که از ذهن و بدن صادر می‌شوند».

این سیگنال‌های منفی ممکن است خیلی ساده باشد مانند : زمانی‌که در حال تمرین هستید و در تمام بدن احساس خستگی می‌کنید یک سیگنال منفی مبنی بر اینکه تمرین را متوقف کنید و بروید استراحت کنید به شما می‌رسد.

توانایی غلبه بر این سیگنال و ادامه دادن تمرین همان عملکرد سرسختی ذهنی است. وقتی شما سرسختی ذهنی داشته باشید می‌توانید بر این سیگنال غلبه کنید و به تمرین‌تان ادامه دهید. یا اینکه شما در اشپزخانه هستید و غذای ناسالم و غذای سالم هر‌‌دو جلوی چشم‌تان هست. توانایی غلبه بر میل خوردن غذای ناسالم و رفتن سراغ غذای سالم همان عملکرد داشتن سرسختی ذهنی است. پس سرسختی ذهنی یک پتانسیل است، پتانسیل غلبه بر میل‌ها و سیگنال‌های بد ذهن و بدن.

خوشبختانه این بدان معناست که می‌توانیم به راحتی با تمرین کردن سرسختی ذهنی خود را توسعه دهیم. غلبه کردن بر سیگنال‌های منفی مانند دریبل کراس‌اور، شوت پول‌اپ ، وزنه بلند کردن و … یک مهارت است. شما می‌توانید در سرسختی ذهنی خودتان همانند پرورش عضلات بدن با تمرین قوی‌تر شوید و همچنین اگر آن را تمرین ندهید ضعیف و ضعیف‌تر شوید.

قبل از ارایه‌ی تکنیک‌های کسب سرسختی ذهنی این نکته را یادآوری کنم که رمز و ماهیت همه‌ی این تکنیک‌ها مشابه است:

برنده شدن در جدال‌های کوچک.

در طول زندگی‌روزانه شما بارها و بارها در مواجهه با نبردهای کوچک هستید. وقتی وارد اشپزخانه می‌شوید نبرد بین انتخاب پیتزا یا تخم مرغ در ذهن شما شروع می‌شود. نبرد و جدال در ذهن شما که آیا به سراغ غذای سالم خواهید رفت یا غذای ناسالم؟

نتیجه‌ی این نبرد کاملاً به میزان سرسختی ذهنی که شما دارید بستگی‌دارد. زمانی‌که شما به اندازه کافی روی پتانسیل غلبه بر سیگنال‌های بد تمرین کرده باشید در نبردهای ذهنی این‌چنینی که روزانه به دفعات با آن مواجه هستید موفق می‌شوید و انتخابی خواهید کرد که درست و به نفع‌تان خواهد بود (سرسختی ذهنی).

بنابراین پیروزی در این نبردهای کوچک روزانه بسیار مهم است و سرسختی ذهنی شما را (پتانسیل غلیه کردن) تقویت می‌کند.

مطمئن شوید که این نبردهای کوچک درونی را می‌برید.ممکن است یک یا دو تا را ببازید ولی باید بطور مداوم و روزانه پیروز این نبردهای کوچک روزانه باشید.

بعد از اطمینان از پیروزی در این نبردهای کوچک و درک کردن مفهوم سرسختی ذهنی به سراغ این سه تکنیک می‌رویم.

۱) اولین تکنیک که بسیار ساده است دوش آب سرد است.

در هر دوش روزانه یا دوش بعد از تمرین خود را موظف کنید که یک دقیقه‌ی آخر را با اب سرد دوش بگیرید. وقتی این‌ کار را انجام می‌دهید سیگنال‌های زیادی به شما می‌رسد که «لازم نیست اینکار را بکنی، چرا بدنت رو اذیت و متعجب می‌کنی با آب سرد! فوراً شیر آب سرد را ببند»!

اگر شما بر همه‌ی این سیگنال‌ها غلبه کنید شما ظرفیت غلبه و در نتیجه سرسختی ذهنی خود را توسعه می‌دهید.

تنها با ۶۰ ثانیه دوش آب سرد در انتهای حمام روزانه‌تان پتانسیل غلبه بر نبردهای ذهنی خود را بالا می‌برید.اگر ‌می‌خواهید در آینده قدم‌های فراتر بگذارید می‌توانید زمان دوش آب سرد را به سه دقیقه برسانید و در ادامه می‌توانید تمام دوشتان را با آب سرد بگیرید.

همچنین می‌توانید در وان یخ به مدت ۷ تا ۱۰ دقیقه غوطه‌ور شوید. شما بعد از مدتی احساس بهتر شدن، قوی‌تر شدن و سرسخت‌تر شدن می‌کنید.

این تکنیک را به شدت پیشنهاد می‌کنم که روزانه مقید به انجامش باشید بزودی و به طور شگفت‌انگیزی بازخورد خوبی در زندگی دریافت خواهید کرد.

۲) دومین تکنیک که کمی مشکل‌تر از تکنیک قبلی است روزه گرفتن است.

یک زمان مشخصی را به جز آب نه چیزی می‌خورید نه چیزی می‌نوشید .مثلاً یک زمان ۱۰ تا ۱۲ ساعته.

وقتی از خواب برمی‌خیزید تا مثلاً ساعت ۵ عصر از خوردن و آشامیدن (به جز آب) پرهیز می‌کنید. این تکنیک را روزهایی که تمرین ندارید انجام بدهید. روزه گرفتن علاوه بر اینکه برای سلامت جسم‌تان فواید بسیاری دارد فرصت‌های زیادی را ایجاد می‌کند که با نبردهای داخلی خودتان مواجهه شود و روی ظرفیت غلبه بر سیگنال‌های منفی کار کنید. ساعت ۱۲ ظهر است که سیگنال‌هایی به شما می‌رسد که این‌ کار (روزه گرفتن) کار مضری است و باید الان بروید یک اسنک بخورید! همین زمان است که وقت غلبه کردن بر این سیگنال‌ها و ساختن سرسختی ذهنی خودتان است.

شما با روزه گرفتن به طور ویژه‌ای پتانسیل غلبه کردن بر سیگنال‌های منفی خود را تقویت خواهید کرد.

۳) سومین تکنیک مدیتیشن است.

مدیتیشن راهی مناسب برای تقویت و توسعه‌ی سرسختی ذهنی‌تان است. لازم نیست در طول روز ساعت‌ها روی صندلی بی‌حرکت بنشینید بلکه خود را موظف‌ کنید روزانه ۲۰ دقیقه مدیتیشن انجام دهید و بوسیله آن سیگنا‌ل‌های منفی را از ذهن و بدن خودتان دور کنید.

حین مدیتیشن، ذهن شما سیگنال می‌دهد که این‌کار کسل کننده‌ست، بلند شو و تمامش کن!اینجاست که می‌توانید ظرفیت غلبه کردن بر این سیگنال‌ها را بالا ببرید.

انجام این تکنیک‌ها به طور صحیح و پیوسته همانند تمرینات فاندامنتال برای یک بازیکن بسکتبال که اهدافی بزرگی دارد ضروری و لازم است.

این تمرین‌ها و تکنیک‌ها را منظم و صحیح انجام بدهید. یادتان باشد سرسختی ذهنی خود یک معلول است و نه علت. علت‌های زیادی وجود دارند که سبب ایجاد و تقویت سرسختی ذهنی می‌شوند.

همانند اینکه هر روز به سالن وزنه می‌روید و تمرین می‌کنید که عضلات خود را پرورش می‌دهید لازم است به تقویت سرسختی ذهنی خود اهمیت و آن را مرتب تمرین دهید.

 

سیدعلی فرحانی / مربی

دیدگاهتان را بنویسید