حسن کریمی

حسن کریمی

حسن کریمی (سرمربی) نفر اول ایستاده از راست به همراه ابوالفضل صلبی (سرپرست) سمت چپ. تیم تهران در سال 1348.

حسن کریمی بازیکن تیم بسکتبال تاج و مربی تیم ملی بسکتبال.
بازی در تیم شعاع از دیگر سوابق اوست اما کار مربیگری را از باشگاه دخانیات آغاز کرد.
در سال 1353 یک دوره مربیگری را در هنگ کنگ گذراند. وی برادر کوچکتر مرحوم محمود کریمی استاد آواز و ردیف خوان برجسته موسیقی است.

وی در سال 1355 به اتفاق تنی چند از مربیان به کلاس مربیگری در رم ایتالیا اعزام شد.

حسن کریمی
تیم ملی بسکتبال پیش از بهمن 1357 در ارمنستان با مربیگری حسن کریمی

حسن کریمی از پیشگامان مربیگری در بسکتبال ایران است. وی از سال 1324 با بسکتبال آشنا شد اما با فوتبال و والیبال نیز بیگانه نبود. وی به مدت 10 سال زیر نظر حسین سرودی تمرین کرد و پیشرفت خود را مدیون این مربی است. حسن کریمی در کنار مربیگری؛ دستی بر قلم دارد و نسخه‌هایی از وی به صورت جزوۀ آموزشی مطالب بسکتبال یا اساسنامۀ کمیته‌های فدراسیون بسکتبال (شرح وظایف و اختیارات)، به جا مانده است. روایت‌های او از آغاز فعالیت‌های بسکتبال در ایران نیز به این شرح است:

«تا آنجایی‌که از پیشکسوتان خودم پرسیدم، بسکتبال حوالی سال 1300 وارد ایران شد».
(من در کتاب «100 سال بسکتبال» دربارۀ تاریخ ورود بسکتبال به ایران نوشتم حتی در کتاب حاضر نیز به آغاز فعالیت‌های بسکتبال اشاره کرده‌ام. حسن کریمی نیز بنا به آنچه سینه به سینه نقل شده است، فریدون شریف‌زاده را نخستین کسی که بسکتبال را به ایران آورده است معرفی نمی‌کند اما می‌گوید وی بسکتبال را در ایران رواج داده است. جای هیچ‌گونه تردیدی نیست که شریف‌زاده در سازماندهی اولِیۀ بسکتبال نقش‌آفرینی کرد اما آثار ورود بسکتبال به ایران پیش از شریف‌زاده پیداست. وی به همراه حسین صدقیانی (فوتبال)، زیر نظر میرمهدی ورزنده، پدر ورزش نوین ایران، بسکتبال و فوتبال را در ایران رواج دادند. شریف‌زاده مربیگری و سرپرستی بسیاری از تیم‌ها را تا اواخر دهۀ 40 برعهده داشت).

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  آشنایی با حریفان بسکتبال ایران / سوریه؛ جنگ، داعش و ویرانی

کریمی می‌نویسد:
«بعد از شریف‌زاده، دو نفر دیگر بودند که خیلی برای بسکتبال زحمت کشیدند: حسین جبارزادگان و حسین سرودی».
این روایت از حسن کریمی هم محتمل است که «سربازان آمریکایی‌ بعد از حضور متفقین در ایران در قورخانه در ضلع جنوبی میدان سپه، بسکتبال بازی می‌کردند که مورد توجه دوستداران این ورزش به خصوص جوانان قرار می‌گرفت».
قورخانه تهران محل ساختن مهمات و … بود و در خیابان خیام امروزی واقع شده بود.

حسن کریمی

از چپ کریمی، مقدسیان رئیس فدراسیون بسکتبال در دهه 60 و جمشید شریعت‌نژاد مربی پیشکسوت بسکتبال.

حسن کریمی نشانی زمین‌های تمرین تیم‌های بسکتبال تهران را در سال‌های دهۀ 20 به این ترتیب می‌دهد:
«باشگاه شعاع جنب سفارت انگلیس بود که خودم سال‌ها در همین محل تمرین دادم. برق نداشتیم اما روز اول سیم‌کشی و لامپ وصل کردم تا اگر تمرین بچه‌ها به شب خورد، روشنایی کافی داشته باشیم. تیم نیرووراستی در خیابان شاه‌آباد، کوچه آقاسیدهاشم تمرین می‌کرد. زمین تیم دوچرخه‌سواران در خیابان ایرانشهر، نزدیک به میدان فردوسی افتتاح شد که در سال 1328 به تاج تغییر کرد. یک تیم هم به نام قیصریه بود که فقط زمین بسکتبال و استخر داشت و روبه‌روی امجدیه واقع شده بود. کم کم باشگاهها و تیم‌های دیگری تأسیس شدند».

در سال 1339، حسن کریمی برای نخستین بار به عنوان سرپرست با تیم ملی بسکتبال در مسابقات پاکستان شرکت کرد. در سال 1346، طی حکمی از سوی دکتر بهمن که مدت کوتاهی رئیس فدراسیون بسکتبال شده بود، به شریف‌زاده، سرپرست تیم‌های ملی معرفی شد تا به عنوان یکی از مربیان این فدراسیون در تیم‌های ملی فعالیت کند.
در سال‌های 1970 (تهران) و 1974 (ایتالیا)، مربی تیم ارتش ایران در مسابقات ارتش‌های جهان بود. در سال 1357 نیز هدایت تیم ملی بسکتبال را در دیدارهای دوستانه مقابل جمهوری ارمنستان شوروی برعهده داشت.

این مطلب را هم مطالعه کنید؛  فریدون اسفندیاری

دیدگاهتان را بنویسید