مروری بر تاریخچه بسکتبال ایران در بازی‌های آسیایی – 2 / معجزه‌ی سبد هلو

مروری بر تاریخچه بسکتبال ایران در بازی‌های آسیایی - 2 / معجزه‌ی سبد هلو

بسکتبال از چین و ژاپن تا هند و ایران گسترش یافت. هر کدام از این کشورها ۱۰۰ سال و بیشتر در بسکتبال قدمت دارند و در فدراسیون بسکتبال آماتوری جهان ثبت شدند مانند ایران با تاریخ ۱۰۰ ساله در بسکتبال اما ثبت جهانی به نام ما از ۱۳۲۶ خورد. یک سال بعد وارد المپیک شدیم و دو سال بعد زمان بازی‌های آسیایی فرا رسید.

سال ۱۳۲۹ مطابق با ۱۹۵۱، نخستین دوره‌ی بازی‌های آسیایی برگزار شد. ابتدا قرار بود این بازی‌ها در سال ۱۹۵۰ برگزار شود اما بنا بر مشکلات هند، میزبان؛ بازی‌ها در سال بعد به انجام رسید.

(سال ۱۹۵۴ بازی‌ها پس از دوره‌ی سه ساله برگزار شد اما در سال ۱۹۵۸ به دوره چهار ساله برگشت و تاکنون هر چهار سال یک بار برگزار شده است).بسکتبال ایران در شهرهای خوزستان، فارس، اصفهان، خراسان و …جریان داشت اما ملی‌پوشانش در تهران پرورش یافتند.

دبیرستان‌های دارالفنون و البرز خاستگاه بسکتبالیست‌های جوانی شد که همزمان در چند رشته‌ی ورزشی فعال بودند. حسین سرودی فوتبال و بسکتبال، ابوالفضل صلبی فوتبال و والیبال اما در بسکتبال ماندگار شد.پس از المپیک ۱۹۴۸ لندن، نسل تازه‌ی بسکتبال از مدارس شناخته شدند و با عضویت در باشگاههایی نظیر تاج و نیرو و راستی، به فعالیت جدی‌تر پرداختند.

رقابت‌های گزینشی بین تیم‌ها برگزار و تیم ملی برای بازی‌های آسیایی برگزیده شد.فاصله فرودگاه قلعه مرغی و دانشکده‌ی افسری آن موقع، محل تمرینات بسکتبال بود. یک سالن برای اسکان در اختیار کل کاروان ورزش ایران قرار گرفت با تختخواب‌های مرتب تا ورزشکاران استراحت کنند.

امکانات تمرینی وجود نداشت. در خاطرات ابوالفضل صلبی می‌خوانیم برای تمرین هوازی دنبال مرغ و خروس می‌دویدند! در آن زمین‌های فراخ قلعه مرغی دقایق زیادی طول می‌کشید تا مرغ بگیرند. گاهی اصلاً نمی‌گرفتند و فقط می‌دویدند تا برای مسابقات نفس‌های‌شان چاق شود…

بسکتبال در قالب کاروان ورزش ایران در اولین دوره بازی‌های آسیایی که در روزهای ۱۴ تا ۲۱ اسفند ۱۳۲۹، با ورزشکارانی که همگی آقا بودند، شرکت کرد.

بسکتبال، ورزش‌های آبی، قهرمانی، دوچرخه‌سواری، وزنه‌برداری و فوتبال شرکت‌کنندگان در بازی‌ها بودند…

عکس بالا ترکیب اولیه تیم ملی در یکی از بازی‌ها در دهلی‌نو از چپ کمال مشحون، علیرضا اوشار، حسین صعودی‌پور، صلبی و حسن خالق‌پور.

عکس پایین از راست حسین سرودی، کامبیز مخبری، صعودی‌پور و صلبی.

One thought on “مروری بر تاریخچه بسکتبال ایران در بازی‌های آسیایی – 2 / معجزه‌ی سبد هلو

دیدگاهتان را بنویسید