فرشته گلستانی

فرشته گلستانی

از تالار مشاهیر و تالار افتخارات سایت خانه بسکتبال ایران دیدن فرمایید.

فرشته گلستانی با توصیه‌های برادر، یکی از ورزشکاران عصر خود شد. والیبالیست، و بسان ورزشکاران چند رشته‌ای همان دوران، بسکتبالیست.
خسرو و فرشته گلستانی در یک خانوادۀ متمول با پدری ارتشی و به بنا به گفته فرشته؛ «دانشمند»، بزرگ شدند. پدرش در سال 1316، کتاب «فرهنگ فرانسه به فارسی» را شامل 45 هزار واژۀ فرانسه و نزدیک به 300 هزار معنی و مترادف به انضمام متمم و شامل واژگان مصوبۀ فرهنگستان، ترجمه و روانۀ بازار کرده بود.
خانۀ آنها در محلۀ هفت چنار، در میان باغ بزرگی بود که خاطرات بچگی فرشته با گسترش شهرنشینی و ساخت و سازهای بی‌وقفه در آن مدفون شده است. باغ‌های محلۀ هفت چنار و سنگفرش خیابان‌های اطراف، چشم‌انداز زیبایی به آن داده بود و در دوران نوجوانی و جوانی فرشته گلستانی، از جمله محله‌های تفریحی و دیدنی تهران بود. هفت چنار، یک تنه پهن و بزرگ بود که روی آن هفت درخت چنار روئیده بود.
از خیابان‌های معروف هفت چنار و محدودۀ بریانک، می‌توان به خیابان معروف «گلستانی»، اشاره کرد.
فرشته گلستانی متولد 1322 در 14 سالگی به والیبال علاقه‌مند شد.

حیاط مدرسه‌ی بهمنیار، تجلی‌گاه ورزش قهرمانی او بود که همزمان در  رشته والیبال و بسکتبال و پینگ پنگ فعالیت داشت.

فرشته گلستانی

در آذر 1344، آرزوی فرشته گلستانی که می‌خواست روزی به عنوان قهرمان ملی کشورش در کشوری دیگر بازی کند، تحقق پیدا کرد. او در ترکیب نخستین تیم ملی بسکتبال دختران ایران قرار گرفت و روانه‌ی بازی‌های دوستانه در ترکیه شد.

او بلندقدترین بازیکن تیم ایران، با 170 سانتیمتر بود.

حسن اشتری از مربیان فرشته گلستانی بود. همزمان حسن کُرد یکی از بهترین‌های والیبال در آن دوران، مربی تیم والیبال شد و فرشته سه روز والیبال و سه روز دیگر را بسکت می‌زد و هر وقت فرصت می‌شد تنیس وشنا و بعدها اسکی روی آب.
«اعظم و آقاجبار از انجمن رفتند ولی من ماندم اولین کسی که به من گفت والیبال را کنار بگذارم و فقط بسکتبال را ادامه بدهم، نادر کاشانی بود. آن روزها ستارۀ بسکتبال بود که همزمان مربیگری می‌کرد. مربی تیم انجمن شد ولی نفرات کافی نبودند تیم منحل شد».

پس از آن، ماجرای رفتن فرشته گلستانی به تیم تاج  با پیغام پسغام‌های جانانپور از باشگاه شروع شد.
او در سال 1346 عضو باشگاه تاج شد.

در سال 1348 برای دومین بار بعد از چهار سال در تیم ملی بسکتبال انتخاب شد و همراه این تیم به جمهوری‌های شوروی رفت.
تیم ملی برای انجام چند مسابقه به ارمنستان، گرجستان و آذربایجان شوروی سفر کرد.« 20 روز زمینی با قطار از این جمهوری به آن جمهوری رفتیم. اوشار سرمربی دختران و اشتری سرمربی تیم ملی مردان بود. سفری طولانی که با باخت‌های ما خسته کننده شده بود. تیم‌های دختران آنها در کلاس بالای بسکتبال شوروی بازی می‌کردند. یک روز در تفلیس ما را به مدرسه‌ای بردند که بیش از 10 تا حلقه بسکتبال داشت. شوروی کمونیستی آن روزگاران، به دلیل سطح اقتصادی پایین خانواده‌ها، آموزش و بهداشت را همگانی کرده بود».

فرشته گلستانی

فرشته گلستانی و مارو آوانسیان در شوروی

فرشته گلستانی در 26 سالگی علاوه بر دو بار تجربۀ بازی‌های ملی در خارج از کشور، در سال 1348 برای گذراندن یکدورۀ آموزش ورزش‌های تابستانی راهی مجارستان شد.
«قرار شد یک ورزشکار زن و یک ورزشکار مرد به این دوره بروند که من نمایندۀ گروه زنان شدم به اتفاق آقای معلمیان که نمایندۀ مردان بود. در دورۀ دو ماهه مجارستان، در ورزش‌های قایقرانی و دوومیدانی لایسنس گرفتم».
مدتی زیر نظر مجید توفیق تمرین کرد و بعد زیر نظر عنایت آتشی قرار گرفت. با آغاز اردوهای تیم ملی بسکتبال برای شرکت در بازی‌های آسیایی 1974 تهران، فرشته گلستانی به اتفاق زیبا افلاطون، باتجربه‌ترین اعضای تیم در اردوها بودند. تا پیش از این تاریخ تعدادی از همبازیان سابق او بازنشسته شده بودند و تعدادی دیگر بعد از مرگ سیمین شفیقی، کاپیتان تیم ملی بسکتبال، بازی را کنار گذاشته بودند اما فرشته گلستانی تا سال 1352 ادامه داد و سپس کنار کشید.

به این ترتیب دوران ورزش قهرمانی و تیم ملیِ فرشته گلستانی که به عنوان بازیکن از سال 1336 آغاز شده بود، در سال 1352 و در 31 سالگی به پایان رسید.

«قبل از تمرینات تیم ملی برای سفر به کره همان سال (52) از طرف دانشکده به نیوجرسی آمریکا اعزام شدم و دوره‌های زبان را در آنجا گذراندم». با تیم تاج، در مسابقات باشگاهها، خاطرات طولانی دارد: « از 24 سالگی تا حدود 35 سالگی برای تیم تاج بازی کردم. خانم عزت غریبان بسکتبالیست تاج و قهرمان دوومیدانی، سال‌ها سرپرست تیم بسکتبال بودند و زحماتی که برای ما کشیدند فراموش نشدنی است».
فرشته گلستانی در رشته زبان انگلیسی (مترجمی زبان) ادامه تحصیل داد اما معلمی را خیلی دوست داشت. او در 20 سالگی معلم شده بود. دقیقاً قبل از اعزام با اولین تیم ملی بسکتبال دختران به ترکیه.

گلستانی، پس از انقلاب در میان گرایش‌های سیاسی به فعالیت‌های خود در آموزش و پرورش ادامه داد و دبیر شد.

در سال۱۳۶۳ از طرف آموزش و پرورش مأمور تدریس مربیگری درجه یک بسکتبال کل تهران شد..

زندگی پرفرازونشیب فرشته گلستانی در ایران تا سال 1370 ادامه یافت و پس از آن او برای زندگی به آمریکا مهاجرت کرد.

قسمت‌هایی از زندگی فرشته گلستانی برگرفته از کتاب «داستان یک قرن» نوشته افشین رضاپور

دیدگاهتان را بنویسید